Ayurveda kot umetnost in način življenja

Ayurveda kot umetnost in način življenja

Ayurveda je umetnost in način življenja, ki je povezan z zdravjem in zdravljenjem. Njen glavni namen je ohraniti zdravje pri zdravi osebi in pozdraviti bolezen pri oboleli osebi. Ayurveda je izključno naravna metoda, ki se opira na 5000 letih znanja in izkušenj indijskih naravnih zdravilcev. V Indiji je ayurveda priznana kot uradna medicina.

Ayurveda deli ljudi glede na osebne lastnosti in telesno zgradbo na tri osnovne tipe oziroma doše (dosha): VATA, PITTA in KAPHA.

Pri zdravem človeku so vse tri doše v ravnovesju. Popolno ravnovesje doš pa lahko dosežemo le s pravilnim načinom življenja, ustrezno prehrano in ustreznimi tretmaji (čiščenje telesa, masaže, itd.). Bolezen je opredeljena kot stanje duha, v katerem oseba občuti nelagodje, bolečine in poškodbe. V osnovi je bolezen, ki jo povzroča neravnovesje treh doš – Vata, Pitta in Kapha.


Vendar pa so bolezni razvrščene tudi na tiste, ki jih je mogoče pozdraviti, in tiste ki jih ni mogoče pozdraviti z ayurvedskim zdravljenjem. Razen te razvrstitve, so pri  Ayurvedi bolezni
razvrščene tudi glede na osnovni vzrok – ki je pogojen z psihološkimi, fiziološkimi ali zunanjimi dejavniki.

Save

Save

Save