Masaža je starodavna umetnost

Masaža je starodavna umetnost

Masaža za človeško vrsto ne predstavlja novosti: to je precej starodavna umetnost in dokumenti izpred 3000 do 5000 let prikazujejo uporabo masaže kot umetnosti zdravljenja.
Ayurveda in ayurvedska besedila opisujejo celo paleto tretmajev za vzdrževanje in izboljšanje dobrega zdravja, s katerimi ustvarjajo ravnovesje v notranjosti človeškega telesa.
Ayurvedska masaža uporablja točke pritiska, pri katerih s pomočjo nežnega masiranja z organskimi olji, dosežemo ravnovesje v telesu. Masaža ima razen sproščujočega namena še cilj, da izboljša prekrvavitev ki nato olajša zdravljenje tkiv in gibljivost sklepov, to pa privede do izboljšanja zdravstvenega stanja.


Obstajajo pa tudi mnoge druge koristi:

Za masažo je že dolgo znano, da izboljšuje kvaliteto spanja, zmanjšuje omotico in izboljša samo-zavedanje.
Masaža sprošča mišice, odstrani togost in pomaga pri vzpostavljanju pravilne mišične napetosti  (kar preprečuje odmiranje celic po poškodbi ali bolezni).

Masaža pospešuje metabolizem človeka, zmanjšuje otekline in udarnine.
Masaža pomaga pri pospeševanju izločanja tekočin in odpadnih snovi. Zmanjšuje napetost na koži in, odvisno od uporabe olj, pomaga pri vlaženju in mehčanju suhe kože, lahko pa celo pomaga pri nekaterih obolenjih kože, kot je npr. ekcem.
Masaža lahko olajša zastoj v respiratornih organih tako, da se uporabljajo tapkajoči masažni gibi, kar poglobi in normalizira dihalni vzorec posameznika.

Masaža napravi kožo mehko, pomaga pa tudi pri ohranjanju njene elastičnosti, preprečuje ustvarjanje gub in učinkovito preprečuje očitne znake staranja.