Abhyanga

Abhyanga je ena od pancha-karma tretmajev in pokazalo se je, da je tudi ena od najbolj tradicionalnih ayurvedskih tretmajev. Abhyanga je v svojem bistvu oljna masaža celega telesa, ki jo pogosto izvajamo pred jutranjo prho ali kopeljo in je zelo popularna. Mnogi Abhyango ljubkovalno imenujejo preprosto ‘sprostilna masaža’.

Terapevt bo uporabil Abhyango za stimuliranje mnogih marma (živčnih točk) na človeškem telesu –glavi, ušesih, prsih in trebuhu,  hrbteničnih linijah in stopalih – z uporabo močnih in kratkih krožnih gibov z drgnjenjem. Pri tej masaži uporabljamo topla zeliščna olja, ki so izbrana za vsakega posameznika, tako da odgovarjajo tipu telesa vsakega posameznega klienta. Olje pripomore k vlaženju sklepov in jačanju veznih tkiv, uporabljamo pa ga v večjih količinah zato, da lahko maksimalno prodre v tkivo.

Masaža celega telesa in uporaba zeliščnih olj izboljšuje obnavljanje in prožnost mišic, zaradi česar je Abhyanga zelo primerni tretma za ljudi z bolečimi mišicami. Tretma izboljšuje tudi prekrvavljenost in pomirja živčni sistem. Abhyanga je zelo znan kot tretma za olajšanje težav pri revmatizmu, artritisu, cervikalni spondilozi, bolečinah v sklepih, mialgiji, (odvečni) vročini v telesu, sončnih opeklinah in povečanju upadanja mišične mase.